آنچه باید درباره هپاتیت بدانید ؛ آیا هپاتیت قابل درمان است؟
هپاتیت به معنای التهاب کبد است و بیشتر به دلیل عفونت ویروسی اتفاق می افتد. کبد مسئول فیلتر کردن مواد مضر جریان خون مانند سلول های مرده، سموم، چربی ها، هورمون ها و بیلی روبین ( ماده زرد رنگ در خون و مدفوع افراد) است. کبد ملتهب، نرم و بزرگ عملکرد طبیعی ندارد. در نتیجه سموم در بدن باقی می مانند و برخی از مواد مغذی توسط بدن پردازش نمی شوند. برخی از انواع هپاتیت به صورت خود به خود یا بدون درمان خاصی برطرف می شود، اما انواع دیگر آن مانند هپاتیت C مزمن می توانند کشنده باشند. ویروس اصلی هپاتیت از راه های مختلفی در بدن افراد منتقل می شود ولی مواد سمی (الکل و برخی داروها) و بیماری های خود ایمنی باعث بروز هپاتیت غیرویروسی می شوند. در آمریکا ۲/۱ میلیون نفر مبتلا به هپاتیت B و بیش از ۳ میلیون نفر دچار هپاتیت C هستند و البته بسیاری از بیماری خود اطلاعی ندارند. در ادامه این مقاله می خواهیم درباره انواع هپاتیت، راه های درمان و پیشگیری از این بیماری صحبت کنیم تا از حیاتی ترین عضو بدن یعنی کبد مراقبت کنیم.
انواع هپاتیت پنج ویروس اصلی هپاتیت به نام های A، B، C، D و E وجود دارد. در میان انواع ویروسی هپاتیت، A، B و C شایع تر هستند. هپاتیت A و E از راه خوردن غذا یا آب آلوده و سه نوع دیگر هپاتیت در اثر تماس فراورده های آلوده با مایعات بدن هستند.
۱- هپاتیت A
هپاتیت A بیماری مسری است که هیچ گاه به حالت مزمن در نمی آید. گاهی اوقات فرد علائمی از این هپاتیت ندارد اما به آن مبتلا هست چون نوعی مسمویت غذایی است که هر کسی را تهدید می کند. هپاتیت A در مناطقی که امکانات بهداشتی مناسبی ندارد و امکان آلوده شدن آب و غذا وجود دارد، منتقل می شود.
علل ایجاد بیماری مصرف سبزیجات و میوه های شسته نشده خوردن صدف خام پرورش یافته در آب آلوده نوشیدن آب آلوده آشپز مبتلا به هپاتیت که قبل از آماده کردن غذا دست های خوب را نشسته است. رابطه جنسی با فرد حامل ویروس راه های شناسایی هپاتیت A چیست؟ این بیماری معمولا تا چند هفته پس از مبتلا شدن خود را نشان نمی دهد اما نشانه های آن عبارتند از: ناراحتی معده اسهال تب زردی پوست و چشمها
چگونه از ابتلا به هپاتیت A پیشگیری کنیم؟ صندلی های توالت سبب ابتلا به هپاتیت A نیستند اما باید همیشه بعد از رفتن به دستشویی یا تعویض پوشک دست های خود را با آب و صابون به مدت ۲۰ دقیقه بشویید. آیا راه درمانی برای آن وجود دارد؟ هپاتیت A بعد از چند ماه خودش برطرف می شود و نیازی به درمان خاصی ندارد. اما در صورتی که به این هپاتیت مبتلا شدید با یک واکسن ساده نیز از آن پیشگیری کنید. استفاده از این واکسن برای تمام کودکان یک ساله یا بزرگتر توصیه می شود. اگر به کشوری سفر می کنید که در آن هپاتیت A شایع است یا شرایطی دارید که در خطر این بیماری قرارتان می دهد، قبل از سفر واکسن را تزریق کنید.
۲- هپاتیت B
هپاتیت B یک نوع عفونت کبدی خطرناک است که از طریق خون، مایع منی یا سایر مایعات بدن از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. برای مثال یک مادر آلوده، این بیماری را به فرزندش انتقال می دهد. شریک شدن در سوزن تزریق نیز افراد را در خطر این نوع از هپاتیت قرار می دهد. پژوهشگران دانشگاه کمبریج نوع منقرض شده از این ویروس را در اسکلت های بسیار قدیمی اروپا و آسیا کشف کردند. یعنی طی ۶۰۰ سال هپاتیت B به خوبی با انسان سازگار شده و بسیار هوشمند است. درمان هپاتیت B به چه صورت است؟ اگر هپاتیت B درمان نشود به سیروز (التهاب شدید کبد) و سرطان کبد تبدیل می شود که هر کدام می توانند کشنده باشند. اکثر افراد مبتلا به این نوع هپاتیت هیچ علائمی ندارند. واکسن هپاتیت B مدت زیادیست که استفاده می شود و تاثیر آن تا ۹۵ درصد افزایش یافته است. این واکسن در سه مرحله و به مدت ۶ ماه است. جالب اینجاست که ۵۰ درصد افراد آخرین تزریق را فراموش می کنند چون آخرین تزریق پایان ۶ ماه است. متخصصان به تازگی نوعی واکسن جدید برای هپاتیت نوع B معرفی کردند که شامل دو مرتبه تزریق طی یک ماه است. در صورت استفاده از این واکسن ها باز هم رعایت اصول بهداشتی اهمیت بالایی دارد. اگر مشخص شود که هپاتیت نوع B دارید، ناامید نشوید چون پزشکان معتقدند این بیماری قابل درمان است.
۳- هپاتیت C
هپاتیت C عفونت ویروسی است که از طریق بغل کردن یا بوسیدن فرد مبتلا منتقل نمی شود. همچنین در شیر مادر ویروس هپاتیت C وجود ندارد و با شریک شدن رژ لب با کسی که مبتلا است هم به این بیماری مبتلا نمی شوید. هپاتیت C یک ویروس خونی است، یعنی تنها زمانی به آن مبتلا می شوید که با خون فرد بیمار در ارتباط باشید. هپاتیت C ممکن است با استفاده از تیغ فرد مبتلا، خالکوبی با دستگاه استریل نشده و یا رابطه جنسی منتقل شود.
https://kermany.com/what-is-hepatite/
نتیجه گیری: